Angulus Particulare II.

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Úm(ž)era

Už je to raz tak – šťastie sa zle predáva, oveľa viac ide na odbyt človečia bieda. Azda aj preto boli po minulé týždne noviny, televízia a rozhlas plné alarmujúcich správ o „rómskych nepokojoch“.
Už je to raz tak – šťastie sa zle predáva, oveľa viac ide na odbyt človečia bieda. Azda aj preto boli po minulé týždne noviny, televízia a rozhlas plné alarmujúcich správ o „rómskych nepokojoch“. Či to boli len nepokoje, ale aj niečo hlbšie, nepovedal nik. Radšej sa hľadali príčiny – všakovaké a zástupné, lebo všetci sme sa báli povedať to podstatné. A niet sa čo čudo-vať, že nezaznel jediný významnejší kresťanský hlas. Nás sa nedotýkalo? Naozaj nie? Napriek všetkému jestvuje množstvo, ba viac ako veľa, najrôznejších pro-jektov, ktoré tak či onak s Rómmi rátajú, sú tu pre nich, ale sú aj - odpustite – sčasti prostriedkom na žmýkanie peňazí z fondov, nadácií i z nášho spo-ločného, štátneho. Lebo – na Rómov dajú všetci! Aj tak prišlo na „nepokoje“. Prísne povedané – programy a projekty zlyhali pred majestátom „inakosti“ a tvrdej reality drevenej a ešte inak zhlobenej osady. Lebo všetci sme sa báli povedať to podstatné. Za jednu z príčin „nepokojov“ bola označená – úžera, jej viac či menej úspešní „prevádzkovatelia“ a obete. Niet úžerníka bez dlžníka, niet úžery bez núdzneho blížneho nášho. Pravdy na hŕbe znejú zúfalo osamele a nejdú na odbyt, najmä vtedy, ak sú iné, ako si želáme, ak sa dotýkajú iného. Úžera je však – v istom ohľade – úmerná faktickej láske k blížnemu. Ak jej niet, úžera kvitne, rozrastá sa a neľútostne nivočí aj posledné zvyšky, pod-čiarknime to, inej ľudskosti, ktorá bola Bohom darovaná gádžovi i Rómovi. Ak tu teda niečo malo znepokojovať, ak tu niečo malo vyvolať nepokoj, ba aj rabovačku v našom svedomí, potom to bola naša neschopnosť dokázať lásku inakosti. Milovať však neznamená bezhranične odpúšťať, to by malo byť vopred jasné. Istý filozof napísal, že kresťanská viera je stretnutie s úplne Iným. Dosah tejto vety znamená, že milovať blížneho svojho je príkazom všeobecným, aj keby on sám bol iný, žil iným spôsobom, reagoval nepochopiteľne a ešte aj raboval. Tá rabovačka však nebola len vykrádaním obchodov, ale mala byť a, priznajme to, drsným upozornením, že si úžeru mýlime s úmerou, fazónu so sezónou a ozajstnú lásku k blížnemu so súcitom či naopak s láskou iba k sebe samým.

Reflexie | stály odkaz

Komentáre

  1. uzera je casto z vlastnych radov
    Problemom je, ale uzera z ich vlastnych radov. Nie su to "bieli", kto im poziciava, su to ich vlastni.
    Svojho casu nam na vysokej skole prednasajuca povedala o istom projekte vydat knihu romskych rozpravok, ked si ju ale sudruhovia precitali z hrozou zistili, ze kazda ropravka je o tom, ako nejaky cigan okradol gadza alebo ineho cigana. Samozrejme okradnutie gadza bolo viac vyzdvihovane. Dalsia v poradi bola jej osobna skusenost. Ked sa pytala tehotnej 16 rocnej romky, kde je otec dietata odpovedala, ze sedi v base. Ked sa jej opytala preco, povedala: "no predsa lebo ma lubi".
    Som krestan a casto sa chovam podla Kristovho, ked ti vlepia nastav aj druhe lice. Ale Kristus tym nemyslel, ze sa mame nechat ubit k smrti, aj ked mucenicka smrt pre neho je mozno letenkou do neba. Lenze nechat sa zabit koli blbosti, nechat sa okradnut koli blbosti, s tym by urcite nesuhlasil aj on.
    Kazdy clovek ma viac menej rovnake moznosti. Romovia mozu chodit do skoly, ale mnohi nechodia, pricom ju maju zadarmo. Romovia mozu chodit aj na gymnazium, ale tam ich v jednom rocniku na celom Slovensku poratate na prstoch jednej ruky. Aj to je zadarmo.
    Poznam kopec deti nezamestnanych rodicov, ktori dostavaju od statu rovnako, ba i menej ako romovia, lenze ich deti su ciste, slusne upravene, dobre sa ucia. Kde je teda problem? Len uzerou to asi nebude...
    publikované: 08.03.2004 13:01:30 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014